Nog voordat wij waren verhuisd, was de buurt via de media al op de hoogte van de ideeën rondom de natuurboerderij. In de week dat we verhuisden hebben we direct de buurt uitgenodigd om ‘buurt te maken’, dat is in deze streek Liemers/Achterhoek het gebruik.
In alle brievenbussen langs de kilometerlange straat die naar de boerderij toe gaat en het zandpad dat daar parallel aan loopt, hebben we een uitnodiging gestopt. Ook hebben we een paar appeltaarten gebakken met appels uit de boomgaard. We begrepen al wel dat de buurt zich om diverse zaken zorgen maakte. Ze dachten dat we hier een ‘heel pretpark zouden gaan bouwen’. Blijkbaar waren onze ideeën door alle berichtgeving spectaculairder geworden dan wat wij voor ogen hebben.

Daarom besloten we de buren opnieuw uit te nodigen. Dit keer daagden we de buren uit om een taart te bakken. Twee buurvrouwen namen deze uitdaging aan. Wij hebben gezorgd voor koffie/thee en soep met brood. Aan de hand van de sfeerposter die we hebben laten maken, heeft Ank de ideeën voor de natuurboerderij uiteengezet. De buren zijn erg benieuwd wat de plannen voor effect hebben op de verkeersbewegingen in de buurt. Ook kwamen er vragen over de wildstand. Iemand stelde voor om samen een buurtvarken te nemen. De kinderen hebben marshmellows geroosterd boven een kampvuur en op de hooizolder een escaperoom gemaakt. Naast een informatieve was het ook zeker een hele gezellige middag.
Weet wat je eet19 dec

Samenwerken met lokale initiatieven

Vanuit het project ‘Levend Landschap Stokkum’, worden groene initiatieven ontwikkeld. Zo zijn er projecten voor het opruimen van zwerfvuil, het opzetten van een wandelroute en voor het verfraaien van (boeren)erven.
lees verder...
Weet wat je eet18 dec

Observeren van de bosrand

Docent permacultuur Taco Blom heeft in Sint-Truiden in België een tuinderij met voedselbosrandsysteem. Samen met zijn studenten heeft hij de natuurlijke bosrand en vegetatie rondom onze boerderij bestudeerd.
lees verder...
Weet wat je eet12 dec

Varkenshuis wordt mantelzorgwoning

Het oude varkenshuis wordt op een ecologische manier gerenoveerd. Oude elementen zoals de voederbakken blijven intact en ook het aangezicht van de gebouwen verandert niet, zodat de charme van het erf behouden blijft. De aannemer legt nu samen met de architecten de laatste hand aan het ontwerp.
lees verder...
Weet wat je eet12 dec

Vrouwelijke ingenieurs op bezoek

Onlangs waren leden van de Vrouwelijke Wageningse Ingenieurs (VWI) op bezoek bij natuurboerderij Wittenhorst. Na een presentatie over de historie van het gebied en de boerderij volgde een rondleiding over het terrein, waarbij Ank en Vincent de plannen voor de boerderij uiteenzetten.
lees verder...
Weet wat je eet01 okt

Een voedselcoöperatie met burgers en boeren

Natuurboerderij Wittenhorst wil met het project "Weet wat je eet" een voedselcoöperatie met burgers en boeren opzetten en met agroforestry, voedsel- en biodiversiteit bevorderen en circulair werken. Boeren die deze visie delen, maar die geen grond of gebouwen hebben, krijgen hier de kans hun ambitie in de praktijk te brengen.'
lees verder...