Wie het Rijksmuseum binnenloopt staat al snel stil voor een weelderig 17e eeuws stilleven, waarop geslachte hoenderen uitgestald zijn, tussen overrijp fruit, glanzende bokalen en vergeten groentes.
De voedselcultuur die in deze stillevens werd vereeuwigd is aan het verdwijnen. Onze boer Geert is de laatste boer die het Chaamse Hoen houdt. Hij is ook één van laatste vijf zelfslachtende pluimveehouders. Wanneer hij stopt komen het ras en de daarmee verbonden cultuur in gevaar.

Met ons project ‘Smaakstaat’ verbinden wij consumenten via culturele instellingen met kleinschalige boeren en hun bijzondere producten. Zoals de plofkip symbool staat voor de gedachteloze consumptie en productie van goedkoop voedsel, zo stelt Smaakstaat het Chaamse Hoen voor als symbool van een nieuwe en duurzame voedselcultuur.

Bijzondere producten als het Chaamse Hoen blijven alleen in leven als zij gegeten worden. In samenwerking met culturele instellingen en chefs organiseren wij als Smaakstaat een groot aantal diners verspreid over het land. Ambassadeurs serveren het Chaamse Hoen aan familie en vrienden maar ook boeren, culturele spelers en beleidsmakers - iedereen schuift aan.

Het Chaamse Hoen is de eerste stap, later gevolgd door het kweken van andere speciale rassen van groente, fruit en vlees in een netwerk van boerderijen. Zo krijgen we meer diversiteit op ons bord, kunnen oude rassen in stand gehouden worden en leren de consumenten het boerenbedrijf herwaarderen.
Smaakstaat08 okt

Het platteland verbinden met stedelijke culturele instellingen

Smaakstaat verbindt gebieden op het platteland met stedelijke culturele instellingen en hun bezoekers. Kleinschalige boerderijen blazen bijzondere rassen, soorten en de lokale voedselcultuur nieuw leven in. Via de smaak van hun producten en een ander betrokkenheid van de consument, ontwikkeld zich een duurzaam voedselcultuur.
lees verder...