Proefboerderij Haverkamp, gemengd bedrijf voor toekomstboeren---11 jan

We zijn begonnen met werven van agrarische starters

TERWOLDE 22 december 2018 - Zeven paar extra laarzen in de bijkeuken en geroezemoes in de keuken van Wim en Frieda Hekkert. De geur van koffie verwelkomt het eerste groepje geïnteresseerde agrarische starters. Ze komen kennis maken bij Proefboerderij Haverkamp in spe.
Enkele toekomstboeren kennen elkaar al. Anderen schuiven voor het eerst aan. Hun achtergronden en toekomstplannen verschillen, maar allen zijn geïnspireerd om met gelijkgestemden een eigen biologisch boerenbedrijf te starten. Sommigen al op korte termijn.
Een biologische tuinderij heeft twee hectare grond nodig voor een arbeidsintensieve groenteteelt, eetbare bloemen en bijzondere kruiden. Een ander wil aan de slag met voedselverwerking en traditionele conservering van groenten, fruit en vlees met fermenteren, drogen, roken en wecken.
Een kippenhouderij voor 250 vrijlopende kippen wil een plek onder de fruitbomen. Als verwerking van de eieren zou een pastaboerderij goed van pas kunnen komen.

Ook iets voor jou?Je kan voor een aantal jaar biologische grond en bedrijfsruimte pachten, als je werkt als zelfstandig ondernemer met een goed plan voor een bijzondere, arbeidsintensieve biologische teelt en/of de verwerking ervan. En als je open staat voor samenwerken met anderen en je talenten wilt delen voor het geheel van de proefboerderij.
Wij bieden een laagdrempelige tussenstap naar zelfstandig ondernemerschap. Later kun je doorstromen naar een eigen plek.
De proefboerderij is in ontwikkeling. De eerste pioniers kunnen per direct pachten, met mogelijkheden tot tijdelijk verblijf. Op termijn willen we eenvoudig wonen aanbieden.

Aanmelden en contactHeb je interesse? Dan zijn wij zijn benieuwd naar jouw plan. Je kunt onze vragenlijst invullen als voorbereiding voor een gesprek. Voor vragen neem je contact op met Wim Hekkert, Email: wjhekk@planet.nl
Proefboerderij Haverkamp, gemengd bedrijf voor toekomstboeren11 dec

Uitnodiging voor presentatie onderzoeksresultaten Proefboerderij Haverkamp

Voor de uitwerking van het project Proefboerderij Haverkamp is een onderzoeksvraag voorgelegd aan een internationaal team van studenten van de Universiteit Wageningen. Het team is uitgedaagd om onderzoek te doen naar de waardeketen van innovatieve gewassen door de opbrengst van het land te koppelen aan de lokale marktvraag. Hun antwoord presenteren zij op 14 december om 15:00 in Amersfoort.
lees verder...
Proefboerderij Haverkamp, gemengd bedrijf voor toekomstboeren29 nov

Hoe kunnen we extra bedrijfswoningen realiseren op het erf?

De prijs voor onze proefboerderij stond nog niet in de krant of de RO-ambtenaar werd al regelmatig gebeld: “Als Hekkert mag bouwen, willen wij dat ook.”

lees verder...
Proefboerderij Haverkamp, gemengd bedrijf voor toekomstboeren18 nov

Een uitdagend gesprek over een rendabel bedrijf

Vier man sterk zitten ze tegenover ons: drie doorgewinterde professionals in landbouw, herbestemming en gebiedsontwikkeling van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. RVO is één van de partners van de prijsvraag Brood & Spelen, die ons willen helpen om het plan voor een gemengd bedrijf voor toekomstboeren te realiseren.
lees verder...
Proefboerderij Haverkamp, gemengd bedrijf voor toekomstboeren13 nov

Zijn voedselbossen eigenlijk wel rendabel?

Het is hip en het klinkt ideaal: natuur én productie. Is het voedselbos te mooi om waar te zijn?
lees verder...
Proefboerderij Haverkamp, gemengd bedrijf voor toekomstboeren02 okt

Alternatieve bedrijfsopvolging

Proefboerderij Haverkamp wil startende boeren de kans geven om te experimenteren. Een alternatieve bedrijfsopvolging dat kans biedt aan ca. 10 zelfstandige starters die experimenteren met verschillende intensieve biologische toekomstteelten. De afbouwende boer biedt ruimte voor flexibele pacht en klein wonen. Een gemengd bedrijf met een zelfvoorzienende kringloop en gedeelde grond, voorzieningen
lees verder...